Sunday, January 26, 2014

Gulai Daging Darat




Assalamualaikum dan salam sejahtera...Ding Dong Ding Dong...Lagi sebulan kita bakal meninggalkan tahun 2013....Sekejap masa berlalu...banyak lagi perancangan yang belum sempat terlaksana dengan jayanya..Apapun...azam tahun baru hanya kayu pengukur..klu dah ada perancangan yang baru atau perlu di perbaiki tak perlu tahun baru pun boleh dimulakan..kan kan kan...

He he he oklah...merapu-rapu plak pepagi buta ni...Jomlah kita layan dulu gulai daging ni....Tapi dan di adjust siket ikut selera anak tekak .... ha ha ha ha ha

GULAI DAGING DARAT

Sumber Rujukan : Kuisin Warisan Melayu (Chef Ismail)


gulai daging darat 1


BAHAN-BAHAN


  • 6 s.besar minyak masak

  • 2 s.besar Serbuk rempah kari Daging


  • 2 s.besar Serbuk Rempah Gulai ~ Ni Sue tambah


  • 1 s.besar Serbuk Rempah Masak ~ Ni Sue tambah


  • 1 s.besar Serbuk cili ~ Ni Sue tambah

  • 2 s.besar air halia

  • 1 s.besar kerisik

  • ½ kg dading (potong berkeping-keping)

  • 500 ml air

  • 1 keping asam gelugur

  • garam dan gula secukupnya

  • 2 s.besar budu

  • 250 ml santan (Diperah dari 1 biji kelapa dan 250 ml air)

Kisar halus


  • 5 ulas bawang merah

  • 3 ulas bawang putih

  • 2.5 cm halia

Bahan Penumis ~ Ni Sue tambah



  • 1 batang kulit kayu manis

  • 2 kuntum bunga lawang

  • 3 biji buah palaga

  • 7 kuntum bunga cengkih

PENYEDIAANNYA


  1. Di dalam mangkuk kecil, satukan serbuk kari daging, serbuk rempah gulai, serbuk rempah masak dan serbuk cili bersama sedikit air sehingg membentuk pes.ketepikan

  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis dan bahan yang dikisar sehingga terbit bau.

  3. Masukkan (1) dan air halia dan tumis lagi sehingga wangi.Masukkan kerisik dan kecilkan api.kacau rata.

  4. Masukkan daging dan kacau rata.masukkan air dan masak sehingga daging empuk

  5. Masukkan asam gelugur dan perasakan dengan garam dan gula.Tambah budu.

  6. Apabila empuk masukkan santan.Biarkan mendidih.

  7. padamkan api dan hidangkan bersama nasi putih



No comments:

Post a Comment